Flodafors

Dan Rydéns hemsida

Sedan flyttade vi från Närke till Södermanland. Året var 1955, i augusti tror jag. Då fick vi åka lastbil. Antagligen inträngda i hytten allihop. Mor och Far och chauffören. Jag satt väl mest i mammas knä och sov, kan jag tro. Jag har ett bildminne av en man som sitter till vänster om mig och kör lastbil. Jag tror att det är från den gången.

Flodafors är Kyrkbyn i Floda socken i Södermanland.

Byn ligger ungefär mitt i socknen. Socknen gränsar till flera andra socknar. Julita, Näshulta, Sköldinge, Stora Malm m. fl. Närmsta större tätort är Katrineholm.

När vi kom till Flodafors fanns där kyrka, skola, ålderdomshem, två livsmedelsbutiker och telefonkontor.

Även vi hade telefon. Flodafors 112, var numret.... 

På gården Fors skaffade man tidigt televisionsmottagare. Då kunde det hända att byns barn fick komma på besök och titta på TV. Det var nog rätt fullt med småungar på golvet runt apparaten. "Sigges Cirkus" kommer jag ihåg. Med Sigge Fürst som clown med ett stort skratt och en jätteknapp mitt på magen. Och "Mamma Maggie", Margareta Källberg. Hon sjöng mycket tror jag.

Bilder på minneslunden.

• Ny bild »

Att bilden är av senare datum avslöjas av den runda antennen på husknuten

Flodafors,

Lärarbostaden

• Bostaden »

Här till vänster syns en bild på Lärarbostaden i Flodafors. Där bodde jag och Mor och Far under åren 1955 - 1957. Fönstret uppe till höger hörde till vårt sovrum och nästa fönster åt vänster hörde till vardagsrummet. Badrummet låg mot gaveln och köksfönstret vette mot gården.

• Nedre botten »

Våningen i markplanet beboddes av Magister Nils Segerberg och hans familj. Hustru Gerda och sönerna Georg och Björn. Nils Segerberg upprätthöll även tjänsten som Kantor i Floda kyrka.

Det sades att Floda kyrka i Södermanland var Sveriges största landsortskyrka. Kanskeär det fortfarande på det viset.